Vliv stravy na organismus - zánět, zhoršené zažívání a podvýživa

01.11.2024

Pokud tělo nedostává dostatek živin a přijímá pouze ultrazpracovanou stravu, vzniká zánětlivé prostředí a zároveň podvýživa (nedostatek potřebných mikroživin). To zhoršuje funkci zažívacího traktu, který pro svoji funkci potřebuje enzymy, probiotika, vitamínyminerály. Nefunkční zažívací trakt pak stav podvýživy ještě více zesiluje, protože hůře vstřebává živiny do organismu. Vzniká začarovaný kruh.

Negativní vliv má také stres, znečištění z okolí, syntetická aditiva a nežádoucí mikroorganismy. Dochází k poklesu obranyschopnosti, výkonu i k rozvoji deprese.

Rizikové faktory, které zvyšují možnost dlouhodobého zánětu, jsou tyto:

  • Věk – vyšší věk je spojený se zvýšenou aktivitou určitých signálních látek, které podněcují zánět
  • Obezita – tuková tkáň může produkovat hormony a vylučovat tak látky vyvolávající zánět. Průzkumy ukazují, že BMI je přímo úměrně spojený se zánětlivostí
  • Strava – jídla bohatá na nasycené tuky, trans nasycené tuky nebo rafinované cukry jsou spojená s vyšší hladinou zánětu
  • Kouření – kouření je spojené s nižší hladinou látek, které aktivují protizánětlivé procesy
  • Stres a nedostatek spánku – fyzický i psychický stres působí prozánětlivě, stres ovlivňuje spánek, což může také působit protizánětlivě

Jak z toho ven?

Je to jednoduché, stačí vyměnit ultrazpracovanou stravu za stravu čerstvou a pestrou. O ideálním zdravém talíři si povíme v dalším díle.