.jpeg)
Pokud tělo nedostává dostatek živin a přijímá pouze ultrazpracovanou stravu, vzniká zánětlivé prostředí a zároveň podvýživa (nedostatek potřebných mikroživin). To zhoršuje funkci zažívacího traktu, který pro svoji funkci potřebuje enzymy, probiotika, vitamíny a minerály. Nefunkční zažívací trakt pak stav podvýživy ještě více zesiluje, protože hůře vstřebává živiny do organismu. Vzniká začarovaný kruh.
Negativní vliv má také stres, znečištění z okolí, syntetická aditiva a nežádoucí mikroorganismy. Dochází k poklesu obranyschopnosti, výkonu i k rozvoji deprese.

Rizikové faktory, které zvyšují možnost dlouhodobého zánětu, jsou tyto:
- Věk – vyšší věk je spojený se zvýšenou aktivitou určitých signálních látek, které podněcují zánět
- Obezita – tuková tkáň může produkovat hormony a vylučovat tak látky vyvolávající zánět. Průzkumy ukazují, že BMI je přímo úměrně spojený se zánětlivostí
- Strava – jídla bohatá na nasycené tuky, trans nasycené tuky nebo rafinované cukry jsou spojená s vyšší hladinou zánětu
- Kouření – kouření je spojené s nižší hladinou látek, které aktivují protizánětlivé procesy
- Stres a nedostatek spánku – fyzický i psychický stres působí prozánětlivě, stres ovlivňuje spánek, což může také působit protizánětlivě
Jak z toho ven?
Je to jednoduché, stačí vyměnit ultrazpracovanou stravu za stravu čerstvou a pestrou. O ideálním zdravém talíři si povíme v dalším díle.