
Schizochytrium je mikroskopická mořská řasa, která se stává stále populárnějším rostlinným zdrojem omega-3 mastných kyselin, konkrétně DHA a EPA. Nabízí čistou, udržitelnou a veganskou alternativu bez těžkých kovů a jiných nečistot. Jak se omega-3 z této unikátní řasy získávají a proč mohou být lepší volbou než klasické zdroje? To vše se dozvíte v tomto článku.
Schizochytrium hraje zásadní roli v koloběhu živin ve vodních ekosystémech. Rozkládá organickou hmotu a přeměňuje ji na živiny, které poté slouží jako výživa pro různé vodní organismy. Ty pak konzumují větší ryby, čímž se tvoří udržitelná smyčka mořského potravního řetězce.
Jak se liší od jiných řas?
Všechny druhy řas jsou samy o sobě fascinující, ale Schizochytrium má na rozdíl od jiných řas specializovanou buněčnou strukturu. Ta umožňuje produkovat omega-3 mastné kyseliny v pozoruhodných množstvích. Pokud bychom o buňce uvažovali jako o malé továrně, tak Schizochytrium je navržena pro optimální produkci omega-3, to vše díky své evoluční architektuře. Její metabolické vlastnosti nabízí silný a přímý zdroj mastných kyselin EPA a DHA. To jsou formy, které naše tělo využívá nejúčinněji bez nutnosti konverze.
Pěstování
Pro pěstování Schizochytria jsou nutné specifické podmínky – pěstování ve fermentorech ve tmě. Ve snaze zachovat vše dobré a čisté, se řasy sklízejí mechanicky nebo metodami bez použití chemie. Tím se zajistí, že konečný produkt je přesně takový, jaký příroda zamýšlela: bohatý, silný a bez kontaminace.
Udržitelnost, využití v průmyslu a biotechnologiích
Schizochytrium je díky své adaptabilitě a efektivitě intenzivně zkoumána pro řadu udržitelných řešení v biotechnologii. Vzhledem ke své schopnosti rozkládat a metabolizovat různé organické materiály, je považován za slibného kandidáta v udržitelném nakládání s vedlejšími odpadními produkty.
Fermentory využívané k pěstování jsou schopné tak vysokých hustot, že soli jsou přirozeně součástí média. Běžný pěstební proces obvykle využívá sladkou vodu a spoléhá se na zdroj uhlíku (kukuřičný sirup nebo cukrová třtina), což znamená nižší formu udržitelnosti. Zde ale potenciál v pěstování řas nekončí. Je také vnímána jako silný přispěvatel k udržitelnému zemědělství a potravinové bezpečnosti, která zajišťuje výživné zdroje potravin. Výzkum také ukazuje, že společně s efektivním využíváním půdy a vody přispívá pěstování řas k zachování biologické rozmanitosti a v boji proti změně klimatu.
Jsou omega-3 z řas stejně účinné jako ty z ryb?
Jednoznačně ano. Ryby totiž omega -3 do svých tukových zásob získávají právě pojídáním řas. Oleje z řas jsou tedy jediným zdrojem stejných omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA).
Závěrem
Omega-3 mastné kyseliny z řasy Schizochytrium představují plnohodnotnou veganskou alternativu pro živočišné zdroje EPA a DHA. Vědci neustále pracují na odhalování dalších nových možností pro využití této všestranné mikrořasy. A to zejména při vytváření udržitelných řešení, která by mohla změnit budoucnost odvětví výživy a obnovitelných zdrojů energie.
Autor článku: Tomáš Kouřil