%20(1).png)
Dlouhověký život a dobrá fyzická i psychická kondice musí být postavené především na dostatku pohybu, pestrých a čerstvých potravinách a pravidelné duševní hygieně. Pokud máme takovýto základ nastavený v dlouhodobé perspektivě, můžeme udělat další krok v podobě doplňků stravy. Ty nám zároveň mohou pomoci překlenout období zvýšené zátěže. A jaké doplňky vybrat?
Jsou tři oblasti, na které se pokročilé doplňky stravy pro oblast dlouhověkosti soustředí:
- Stav buněk a výroba buněčné energie
- Oxidativní stres a potlačení činnost volných radikálů
- Stav mikrobiomu a zažívacího traktu
Stav buněk a výroba buněčné energie
V mitochondrii každé buňky probíhá neustále výroba buněčné energie. Ta tvoří základ pro veškeré procesy v těle, od nejmenších biochemických procesů až po činnost orgánů jako je srdce, mozek nebo svalů. Se stoupajícím věkem (typicky po 35 roku), při nadměrné fyzické nebo psychické zátěži nebo vlivem nevhodného životního stylu klesá kapacita buněk energii produkovat.
Produkce buněčné energie se účastní látky jako NAD+ (nejvíce se vyplatí užívat bioaktivní formu NR - nikotinamid ribosid chlorid), koenzym Q-10, karnitin a další. Při produkci buněčné energie vzniká oxidativní stres, který efektivně tlumí antioxidanty jako resveratrol, kyselina alfa lipoová a bioaktivní látky v adaptogenních houbách.
Oxidativní stres a potlačení činnost volných radikálů
Oxidační stres vzniká při každé činnosti, kterou děláme. I při dýchání. Čím více se namáháme, tím více tělo produkuje volné radikály. Při jejich nadměrném množství a nedostatečné regeneraci stárneme rychleji. Proto přichází na řadu antioxidanty. Adaptogenní houby (Reishi,Cordyceps,Chaga), bylinné extrakty a speciální látky jako kurkumin, resveratrol, shilajit a další.
Stav mikrobiomu a zažívacího traktu
.png)
Mikrobiom ovlivňuje náš imunitní systém, energetický metabolismus a díky nervovému propojení mezi střevem a mozkem také psychický stav. Je tvořený miliardami živých kultur nezbytných pro zpracování přijaté potravy a také pro imunitní systém. Aby zažívací trakt fungoval, jak má, musí být mikrobiom v rovnováze. Při nerovnováze (disbióze) se funkce zažívání zhoršuje. Dysbióza může nastat vlivem stresu, vysoké fyzické zátěže, nevhodného životního stylu i vlivem choroby.
Mikrobiom můžeme podpořit užívání probotik i prebiotik. Ta pomáhájí i při cestování a náhlých problémech.