Triglyceridy nebo ethyl-estery - které formy omega-3 jsou lepší?

14.10.2024

Omega 3 mastné kyseliny (EPA a DHA) (někdy nesprávně omega iii) jsou stavební látky mozku, mají vlastnosti související s oxidativním stresem a tělo je nezbytně potřebuje pro svoje fungování. V doplňcích stravy jsou dostupné v rozdílných formách, pojďme se proto podívat, na výhody a nevýhody všech z nich.

  • Volné formy mastných kyselin - přirozená forma 
  • Ethyl-estery - omega-3 získané z rybího tuku pomocí ethanolu
  • Reesterifikované triglyceridy - ethyl-estery navrácené do přirozené formy triglyceridů
  • Fosfolipidy - mastné kyseliny z krill oilu

V prémiových doplňcích stravy obsahujících rybí tuk (například olej Nordbo nebo Viridian) jsou omega-3 přítomné buď ve formě triglyceridů nebo reesterifikovaných triglyceridů. Na etiketě v takovém případě tento údaj nenajdete, protože jde o přirozenou formu rybího tuku, kterou není třeba uvádět. Předností triglyceridů je v prvé řadě nejvyšší vstřebatelnost. Rybí tuk je v přirozeně formě tak, jak je přítomný v čerstvé rybě. Je také třeba velmi dbát na serióznost výrobce kvůli nečistotám. Nevýhodou oproti ethyl-esterům je vyšší cena. Platí ale, že levná kvalita neexistuje.

Ethyl-estery jsou častější formou rybího tuku, jsou levnější na výrobu a mají vyšší stabilitu oproti triglyceridům - jsou méně náchylné na žluknutí. Nevýhodou je nižší vstřebatelnost oproti triglyceridům. Některé zdroje uvádí o 10-20 %, jiné říkají, že vstřebatelnost ethyl-esterů se pohybuje okolo 60 % vstřebatelnosti triglyceridů. Přesné číslo tak bohužel nemáme, je však třeba říct, že triglyceridy jsou v tomto směru lepší. Uvádí se také, že pokud spolu s ethyl-esterovými omega-3 konzumujeme jídlo bohaté na tuk, jejich vstřebatelnost se výrazně zlepšuje. Výhodou ethyl-esterů je garance čistoty, při destilaci z oleje zmizí veškeré kontaminanty.

Poslední, fosfolipidová forma, se vyskytuje v krill oleji. O tom se někdy uvádí, že se vstřebává lépe než klasický rybí tuk, není to ale pravda. Vstřebává se ve stejné intenzitě, pouze trochu rychleji. 

U rybího oleje ve formě triglyceridů je důležitá garance čistoty (kontrolované chovy nebo BIO certifikát) (výrobci Nordbo nebo Viridian). Va takovém případě pořizujeme nejlepší možný rybí tuk.

Autor článku: Tomáš Kouřil