Rostlinný proteinový nápoj má výrazné benefity pro sportující jedince

27.04.2023

Rostlinné proteiny jsou mezi sportující populací stále více oblíbené. Mají srovnatelný aminokyselinový profil jako syrovátkové proteiny a navíc některé významné benefity. Správně zvolený proteinový nápoj z hrachu a dalších složek se vyrovná syrovátkovému proteinu. A jak správně vybrat nejlepší protein mezi veganskými? Pojďme se na to podívat.

Jaký veganský protein zvolit?

Nevýhodou rostlinných proteinů oproti živočišným je nižší obsah některých aminokyselin, zejména leucinu, dále například lysinu a methioninu. To ale má jednoduché řešení, stačí přidat rostlinná BCAA ve správném poměru 2:1:1 (leucin,valin a isoleucin) a doplnit takový rostlinný protein, který dorovnává zmíněné aminokyseliny (například quinoa protein). Takové parametry splňuje například Elite Repair Protein od značky Raw Sport.

Výhody rostlinného proteinu

Mezi hlavní patří snižování hladiny aminokyseliny homocystein. Ta vzniká jako vedlejší produkt procesu methylace, kdy tělo využívá jinou aminokyselinu methionin. Homocystein se pak přeměňuje zpět na methionin, pokud ale nemáme dostatek dalších potřebnýh látek (kyselinu listovou atd)., homocystein se začíná v těle hromadit a může způsobovat problému. A jsou to právě rostlinné proteiny, které homocystein efektivně snižují. Dalšími výhodami rostlinných proteinů jsou šetrnost pro zažívací systém a tolerance u těch, kteří mají alergii na kravské produkty.

Pro koho je rostlinný protein vhodný?

Rostlinný protein (např. hrachový) je ideální protein pro muže, protein pro ženy, lze jej užívat po tréninku, při spalování nadbytečného tuku i jako podporu detoxikace organismu.

Značka Raw Sport nabízí 100 % rostlinné proteiny doplněné o řadu dalších rostlinných složek, které zesilují jejich pozitivní vlastnosti a kromě proteinové syntézy a regenerace také efektivně zbavují tělo odpadních látek.