Vitamín B5 (kyselina panthotenová) je zásadní při stresu

30.10.2022

Vitamín B5 je přítomný v mnoha běžných potravinách jako jsou mléčné výrobky, maso nebo luštěniny. Jak by nám tedy mohl chybět? Není to složité - při zvýšené zátěži ho tělo nadměrně spotřebovává na produkci energie, při stresové zátěži ho zase vylučuje močí. Můžeme mít zároveň tendenci kompenzovat stres fast food jídlem, alkoholem nebo cigaretami, které vitamíny v těle ničí. Zejména při chronickém stresu tak může u vitamínu B5 (kyseliny panthotenové) vzniknout nedostatek.

Vitamín B5 je proto vhodný pro každého v dlouhodobém stresu:

  • Vitamín B5 je vhodný při náročném záměstnání
  • Vitamín B5 je vhodný při emočním stresu
  • Vitamín B5 je vhodný pro vytížené rodiče
  • Vitamín B5 je vhodný při stresové životní situaci
  • Vitamín B5 je vhodný při zvýšené spotřebě alkoholu a cigaret
  • Vitamín B5 je vhodný při vysoké fyzické zátěži

Co se děje s tělem při stresu

Zatímco krátkodobý stres nemá na tělo žádný negativní vliv, organismus se z něj vzpamatuje a vrátí do normálu, se stresem dlouhodobým už je to jinak. Tělo je neustále přepnuté do módu "bojuj nebo uteč", kdy se vyplavují stresové hormony. To má za následek, že organismus je nastavený k akci a zároveň je potlačená funkce trávení, regenerace a odpočinku. Tělo tak ždímá samo sebe.

Vitamín B5 (kyselina panthotenová) má vlastnosti související s hladinou stresových hormonů, hladinou cukru, s energetickým metabolismem, obranným štítem a duševním výkonem. Při stresu a vysoké zátěži proto kyselina panthotenové je tak proto kyselina panthotenová tím nejdůležitějším vitamínem pro každý den.

Vitamín B5 najdete jako hlavní složku v doplňku stravy High Five, který je dostupný v různých baleních:

High Five Multivitamin 30 kapslí

High Five Multivitamin 60 kapslí

High Five Multivitamín 120 kapslí