Stres

Od stresu a deprese si můžeme pomoci sami, díl 7. - Přírodní látky, které pomohou k větší pohodě

Při jakýchkoli psychických problémech se vždy vyplatí doplnit příjem několika základních látek - hořčíku, vitamínu B5, B6 a omega-3. Mimo to existuje ještě řada dalších přírodních složek, které pomohou, když na příklad potřebujeme okamžitou úlevu od úzkosti, usnout, nebo naopak povzbudit a posílit v dlouhodobém měřítku.

Od stresu a deprese si můžeme pomoci sami, díl 7. - Přírodní látky, které pomohou k větší pohodě

Sporýš lékařský

Je bylinou pocházející z Asie, ale vyskytuje se i v našich končinách. Sporýš byl v keltské kultuře používán mimo jiné k posílení nervů i jako příměs do nápojů pro údajné afrodiziakální účinky.

Zvyšuje odolnost vůči stresu a tím nepřímo podporuje rychlejší regeneraci organismu. Jeho staré lidové pojmenování „železník“ bylo spojeno s vírou, že dokáže znecitlivit tělo před různými poraněními, ranami a střelami. Osvědčilo se jeho působení v lehkých případech neuralgie trojklaného nervu, má také antioxidační účinky.

Doporučuje se při psychicky podmíněných bolestech hlavy, zmírňuje pocit úzkosti, strachu a podráždění. Je doporučován i při únavě, malátnosti a slabosti z nejrůznějších příčin a pro podpoření dobré nálady. Důležitou vlastností je rychlý účinek, proto se hodí pro každodenní použití

Theanin

L-theanine je aminokyselina pocházející z čajových lístků. Podporuje relaxaci tím, že zvyšuje hladiny neurotransmiterů v mozku. Tyto chemické látky regulují emoce, náladu, koncentraci, bdělost a spánek, stejně jako chuť k jídlu, energii a další kognitivní schopnosti.

L-theanine jednak snižuje úroveň excitačních (vybuzujících) mozkových látek a naopak snižuje ty, které jsou spojeny se stresem a neklidem. Navíc ještě dokáže zvýšit tzv. alfa mozkové vlny, což jsou vlny spojené se stavem "bdělého uvolnění".

To je stav mysli, který zažíváme při meditování, tvůrčí činnosti nebo když necháváte svou mysl „bloudit“ při snění. Alfa vlny jsou také přítomny během REM spánku. Jejich posílaní pak zvyšuje relaxaci, ale také pozornost a kreativitu.

Díky tomu je nejvíce atraktivním účinkem l-theaninu schopnost uvolnit tělo, avšak bez sedativních účinků. Je tedy dobrou volbou pro ty jedince, kteří chtějí potlačit úzkost, ale zároveň i posílit soustředění. L-theanin se tak hodí jako podpora na každý den, pokud máme stresující povolání.

Šafrán

Šafrán je známý jako vzácné koření, má však i mnohé další vlastnosti. Obsahuje více látek, z nichž uveďme například picrokrocin, který je hlavní látkou zodpovědnou za typickou, silnou chuť. Safranal zase přináší šafránu jeho charakteristické aroma, zatímco crocin dodává intenzivní oranžovou barvu a má další blahodárné vlastnosti. Je zdrojem silných karotenoidů a antioxidantů, které mohou chránit naše tělo před poškozením volnými radikály.

Tato jedinečná bylina má svou významnou úlohu v oblasti duševního zdraví - v poslední době je mu věnována velká pozornost v souvislosti s použitím coby přírodní alternativy antidepresivům. Jako terapeutická rostlina se šafrán používal při depresích už v tradiční perské medicíně. Antidepresivní účinek obsahových látek šafránu byl potvrzen v řadě experimentálních i klinických studii.

Blahodárný účinek na lidskou psychiku má už pouhé přivonění ke květu. Ne nadarmo se tak na šafrán obrací čím dál větší pozornost díky schopnosti zlepšit náladu a potlačit projevy lehké a střední deprese.

Tryptophan

Tuto aminokyselinu můžeme řadit mezi tzv. mozkové nutrienty. Tyto látky vyživují nervové buňky a zlepšují jejich činnost, prokrvují mozek a celkově zrychlují mozkové procesy.

L-tryptofan slouží jako prekurzor serotoninu, což je neurotransmiter, který v mozku ovlivňuje spánek ale i mentální aktivitu. Tryptofan se tedy v krevním oběhu mění na serotonin. Obvykle se tento problém týká starších lidí, ale čím dál častěji se týká i mladší populace při nemocích trávicího ústrojí nebo při konzumaci alkoholu.

L-tryptofan jako doplněk terapií bývá doporučován u lidí s psychickými potížemi (strach, vnitřní neklid, úzkost). L-tryptofan jako doplněk stravy je také doporučován při potlačení bolesti hlavy. Může být užitečný i při procesu odvykání kouření či pití alkoholu neboť napomáhá zvládat abstinenční příznaky při odvykacích kůrách.

Tato aminokyselina má významnou úlohu též v metabolismu neméně důležitého hormonu, kterým je melatonin. Melatonin ovlivňuje naše biologické rytmy, cyklus spánku konkrétně ovlivňuje kvalitu spánku i regeneračních procesů probíhajících ve spánku. Jeho množství v těle také závisí na množství přijatého tryptofanu.

Jak již bylo uvedeno, tělo využívá tryptofan k výrobě niacinu (vitaminu B3), který pomáhá při vytváření neurotransmiteru serotoninu. Když má tělo dostatek tryptofanu, hladiny serotoninu se zvyšují, což má za následek pocity pohody a uvolnění. Když jsou hladiny serotoninu vysoké, máme lepší náladu a také lépe spíme.

Višeň

Višeň obsahuje vysoké množství prospěšných fytochemikálií, včetně melatoninu, hormonu zasahujícího do regulace našeho cyklu spánku a bdění. Terapeutické dávky extraktu z višně tedy mohou pomoci zvýšit celkovou doby a kvalitu spánku.

L-glycin

L-glycin je aminokyselina obsažená v lidských enzymech a bílkovinách, proto má významnou roli téměř v každé části těla. Podporuje na příklad kognitivní funkce centrálního nervového systému. Zajímavé je, že má také vliv na kvalitu spánku, náladu a paměť, snižuje totiž hyperaktivitu mozku. Proto bývá využíván ke zmírnění úzkostí nebo nervozity a přispívá k dobrému spánku.

Kozlík lékařský

Takzvaný valerijský kořen (kořen kozlíku lékařského) je dlouhá léta používán ke zmírnění nespavosti, úzkosti a duševního napětí. Valerijský kořen je často součástí různých čajových směsí podporujících spánek. Nepomáhá však jen ke kvalitnímu spánku, ale také přirozeně uklidňuje při úzkosti a může dokonce přispívat ke snížení krevního tlaku.

Na rozdíl od mnoha chemických přípravků je u kozlíku mnohem méně pravděpodobné, že budeme pociťovat ranní ospalost.

Adaptogeny

Adaptogeny jsou látky, které harmonizují organismus a přizpusobují jej na zátěž. V dlouhodobém měřítku tak posilují odolnost vůči stresu a zároveň potlačí projevy úzkosti. Jsou však vhodné pro ty, kteří potřebují posílit odolnost a řešit stres dlouhodobě. Jejich účinek se projevuje nejdřívě po týdnech užívání, za to však trvá velmi dlouho a je komplexní. Proto lze adaptogeny doporučit všem ve vedoucích funkcím, manažerům, obchodním zástupcům, ale třeba i maminkám.

Mezi nejznámější patří rhodiola, ashwaganda, ženšen nebo chaga.

Autor článku: Ing. Petr Novotný