Jaké doplňky pomohou v létě - letní protokol

19.07.2022

Během parných letních měsíců je organismus nadměrně zatížený, vyplatí se mu proto pomoci vhodně zvolenými doplňky. Nejvhodnějšími doplňky pro muže, ženy, děti i seniory jsou hořčík, omega-3 tuky a probiotika. Pojďme si říct, proč:

Hořčík

Hořčík je nejdůležitější elektrolyt, podílí se na stovkách biochemických procesů v těle, díky němu fungují naše svaly, nervová soustava i mozek. Tělo jej však ztrácí potem, v letních měsících tak může být jeho potřeba vyšší než v jindy v roce. Pokud se v létě rádi osvěžíme pivem, potřebujeme hořčík o to více. Tělo jej potřebuje na zpracování alkoholu.

Dostatek hořčíku nám pomůže k celkové pohodě, regeneraci, vitalitě a kvalitnímu spánku.

Omega-3

Omega-3 mastné kyseliny jsou stavebními látkami, působí proti oxidativnímu stresu a zlepšují celkovou kondici organismu. Jsou také nutné pro regeneraci - fyzickou i psychickou. Najdeme je v rybích produktech, ale i v luštěninách a obilovinách. V letních měsících je však zátěž organismu zvýšená, a jejich příjem ze stravy je proto často nedostatečný.

Dostatek omega-3 potlačí únavu a bolestivost svalů, sníží oxidativní stres a zlepší regeneraci.

Probiotika

Prospěšné probiotické kultury podporují fungování zažívání a tím celkové kondice. Proč v létě? Protože vysoké teploty negativně ovlivňují střevní mikroflóru. Navíc přichází období dovolených v exotických krajích a s tím zvýšené riziko střevních problémů. I s těmi dokážou probiotika efektivně pomoci. Probiotika existují i ve formě želé pro děti i želé pro dospělé.

Kompletní letní protokol najdete zde.