RAW MANUKA HONIG MGO 85+
 
Raw Manukový med "multifloral". Certifikace MGO 85+.
 
- #1 New Zealand Premium Quality 
- 100% Raw nepasterizovaný manukový med z Nového Zélandu
- Oceňovaný a uznávaný leader v segmentu prémiové kvality s tradicí od roku 1982
- Certifikace pravosti a obsahu účinných látek MGO 85+
- MGO = označení pro množství obsaženého methylglyoxalu
- Med kategorie multifloral
- Med od Paula a Sheryl Steensových, malé rodinné farmy
 
Steens Manuka Honey je raw nepasterizovaný pravý manukový med z Nového Zélandu. Pochází od včel opylujících Balmín metlatý, keř s bílorůžovými květy pocházející původně z Austrálie a Zélandu, kde mu původní domorodé maorské kmeny daly název Manuka. Med z květů Manuky má výjimečný výživový profil - obsahuje celé spektrum enzymů, aminokyselin, antioxidantů, vitamínů, minerálů a dalších látek s velmi zajímavými vlastnostmi. Manukový med je také známý jako chuťově výraznější, bohatší a plnější než jiné medy. Je to dáno velmi vysokou koncentrací účinných látek.
 
 
Unikátnost novozélandské Manuky
 
Novozélandská Manuka má díky testování prokázaný obsah pozoruhodných přírodních látek, které ji odlišují od jakéhokoli jiného medu na světě. Manukový med Steens je testován na pravost podle striktních novozélandských státních standardů a na čistotu podle UMF a MGO standardů. Je unikátní díky neopakovatelnému obsahu účinných složek a také díky náročnosti jeho získávání. Samotná Manuka květe jen velmi krátce během letních měsíců a navíc pouze pokud jsou příznivé podmínky. Co dělá opylování manukových keřů ještě obtížnější, je fakt, že Manuka má květy otevřené jen zhruba dvanáct dní. Pokud se do této doby netrefíte, Manuku zkrátka nemáte. Posledním faktem ztěžujícím sklizeň, je odlehlost samotných úlů.
 
 
Technologie Whole CombTM
 
Při výrobě pravého manukového medu je použita technologie Whole CombTM. Běžný postup známý jako "prick and spin", kdy je propíchnuta každá buňka plástve a následně odstředivým způsobem vytlačen med ven, zanechává v pláství velké množství živin - pyl a včelí chléb. Technologie Whole CombTM odděluje z plástve celý její obsah včetně včelího chlebu a pylu. Následně je šetrným způsobem pouze vyfiltrován včelí vosk a nečistoty (za teplot nepřesahujících přirozenou teplotu úlu).
 
Včelí chléb, fermentovaný poklad přírody
 
Včelí chléb je obrovsky cenným zdrojem živin a pravděpodobně jedním z nejstarších doplňků stravy pro člověka. Právě obsah této složky a pylu v kombinaci se zdrojovou surovinou - nektarem z květů Manuky, dává dohromady unikátní a neopakovatelný med.
 
Včelí chléb je fermentovaný pyl určený jako potrava pro úl. Včely mísí pyl získaný (v tomto případě z Manuky) s medem nebo nektarem a vlastními slinami. Výsledná směs je uložená do malých oddílků v úlu, zavoskována, a následně díky přirozenému obsahu přírodních biokultur přirozeně fermentována. Včely samotné si tak vyrábí svoji vlastní fermentovanou komplexní potravinu! Včelí chléb obsahuje všechny vitamíny, více než dvacet aminokyselin, více než dvacet minerálů, enzymy, biokultury a dále téměř sto dalších látek (přírodních fenolických sloučenin,...) obsažených v pylu. A to vše v přírodní přirozené podobě, díky fermentaci navíc s vynikající biodostupností. Včelí chléb má cca třikrát vyšší biodostupnost než rostlinný nebo včelí pyl. Podle bájí jej spolu s nektarem konzumovali staří řečtí bohové - říkali mu ambrózie.
 
 
UMF, MGO a MPI certifikát
 
Manuky Steens® jsou rozdělené do tří přísných řad podle kritérii:
 
MPI Manuka (MPI = Ministry for Primary Industries) = certifikát novozélandské vlády pro medy, které lze označit jako manukové, tzn. je garantován dostatečný obsah pěti účinných složek: manukového pylu, kyseliny fenyloctové, kyseliny hydrofenyloctové, kyseliny mehoxybenzoové a methoxyacetphenon. Medy, které tyto látky v dostatečném množství neobsahují, za manukové nelze vůbec vydávat.
 
MGO (methylglyoxal) = atribut ukazující obsažené množství látky methylglyoxal. Tuto látku v potřebném množství obsahují pouze některé medy splňující zároveň i kritéria pro certifikát MPI. Jde tedy o ještě vyšší kategorii s mnohem výraznějšími vlastnostmi.
 
UMF (Unique Manuka Factor) = komplexní certifikát posuzující Manuku zahrnující kromě MGO charakteristiky také obsah leptosperinu (lze podle něj určit zda je med pouze z novozélandské Manuky), obsah dihydroxyacetonu, který se přeměňuje na methylglyoxal (je jeho prekurzozem) a obsah hydroxymethylfurfuralu, který prokáže, že med nebyl příliš zahříván. Souhrn všech těchto čtyř charakteristik je dosažitelný pouze u monofloral Manuky, tzn. Manukového medu pocházejícího pouze a jenom z Manuky, ne z jiných rostlin. Jde o nejvyšší kategorii medu s nejsilnějšími vlastnostmi a nejvyšším obsahem účinných látek.
 
 
Jaký med Steens® vybrat
 
 
O značce Steens
 
Paul a Sheryl Steensovi jsou manželský pár nadšenců do včelařského řemesla, kteří se své vášni věnují už skoro 40 let. Za tu dobu nasbírali nepřeberné množství zkušeností a zároveň se vždy drželi svých zásad - hospodařit s ohledem na přírodu, nikdy na její úkor, a poskytovat co nejčistší a nejkvalitnější manukový med, který je možný. Steensovy najdete na jejich včelí farmě v Papamoa Hills, kde se stále dodnes s láskou starají o svoje úly. Jejich produkty superprémiové kvality si získaly tisíce příznivců po celém světě.
 
 
 
Balení: 225 g
 
Upozornění: Nevhodné pro děti do jednoho roku. Skladujte v suchu a chladu, mimo dosah dětí.
 
MGO faktor (methylglyoxal): 85+ (odpovídá unikátnímu manukovému faktoru UMF 5+).
 
Země původu: Nový Zéland.
 

 
 Výživové údaje:
 ve 100 g
 Energetická hodnota
 1370 kJ / 327 kcal
 Tuky
 0,5 g
     z toho nasycené mastné kyseliny
 <0,1 g
 Sacharidy
 80 g
     z toho cukry
 78 g
 Vláknina
 <0,5 g
 Bílkoviny
 0,4 g
 Sůl
 <0,01 g
 
 
Složení: 100 % Raw Manukový med.